Automatické značkování návštěv z Skliku

Konec ručního doplňování UTM parametrů do adres PPC kampaní na Seznamu umožnil nový nástroj pro automatické značkování od Skliku. V AdWords si s automatickým značkováním posíláte do Google Analytics cenná data navíc. Přesto se řada PPC klikařů držela v autotaggingu spíš zpátky – zejména u rozsáhlejších kampaní bylo nepohodlné značit Sklik manuálně a AdWords automaticky. Pojďte se podívat, jak v PPC kampaních efektivně využít autotagging Skliku a sjednotit data s AdWords.

Tip: Se základy tagování v Skliku vás seznámí Větrovka v článku Automatické tagování v Skliku: výhody a pasti.

Nyní se podíváme na pokročilá nastavení. Budeme se věnovat např. celkovému přínosu kampaní napříč zdroji nebo posílání názvů reklamních sestav tam, kam patří – do dimenze Reklamní sestava.

Přehled výkonu kampaní napříč zdroji

Díky tomu, že si v Mediu pojmenováváme v AdWords i Skliku kampaně stejně, můžeme nyní sledovat výkon kampaní napříč reklamními systémy.

Nastavení automatického tagování URL

Níže přikládám náhled nastavení autotaggingu Skliku, jak ho máme nastavený pro naše školení. Pod názvem kampaně si posíláme její název a sestavy dynamickými proměnnými ve tvaru {campaign}|{adgroup}.

Nezajímá nás ani tolik, které klíčové slovo spustilo inzerát, jako to, co reálně uživatel hledal. Pod klíčovým slovem si proto posíláme {query} – dotaz uživatele, který zadal do vyhledávání.

Na cílových stránkách našich kampaní máme nasazeno měření Universal Analytics, které bez dalšího nastavení umí defaultně prohledávat UTM řetězce, ať jsou uvedeny otazníkem (?) nebo mřížkou (#). V Skliku máme nastaveno, aby se do cílových URL doplňovala mřížka. Vyhledávače fragmenty (část za #) v URL ignorují. Pokud nám někde unikne unikátně označkovaný odkaz, odpadává obava vzniku duplicitního obsahu.

Nastavení automatického tagování URL v Skliku
Od nastavení výše už je jen krůček k přehledům níže.

Koncový přehled zdrojů, kampaní a reklamních sestav

Dynamická proměnná adgroup a dva filtry v Google Analytics. Pár minut klikání, které povedou k zobrazování reklamních sestav ze Seznamu v příslušné a jediné správné dimenzi Reklamní sestava.

Ruční tagování má přednost před automatickým. Před zapnutím autotaggingu zkontrolujte, že máte skutečně všechny cílové adresy inzerátů a klíčových slov očištěné od manuálního značkování.

Posílání názvů sestav do dimenze Reklamní sestavy

Zapomeňte na osvědčené utm_content={adgroup}, díky autotaggingu si zařaďte název reklamní sestavy na správné místo. Pokud si posíláte jako my v Názvu kampaně {campaign}|{adgroup}, přes násleudjící dva filtry (Pozor, jsou závislé na pořadí!) zajistíte správné roztřídění dat v přehledech kampaní a reklamních sestav.

Názvy Sklik reklamních sestav do reklamních sestav kampaní

Dimenze Hodnota Povinné
Pole A > Výpis A Název kampaně
Ano
Pole B > Výpis B Zdroj kampaně seznam Ano
Výstup do > Konstruktor Reklamní sestava kampaně $A2 Ano

Názvy Sklik reklamních kampaní do názvu kampaní

Dimenze Hodnota Povinné
Pole A > Výpis A Název kampaně
Ano
Pole B > Výpis B Zdroj kampaně seznam Ano
Výstup do > Konstruktor Název kampaně $A1 Ano

WTF 8, aneb kódování českých znaků

Pokud se vám v přehledech kampaní rozsypal čaj a začala se ukazovat pomršená čeština, váš web (včetně webových souborů) není kódovaný v UTF-8.

Seznam automaticky značených kampaní při špatném kódování

Dejte požadavek do fronty svým vývojářům, aby se pokusili kódování změnit. Jednodušší se zdá v nástroji “Automatického taggování URL” zvolit odebírání diakritiky z parametrů. Tím si ale začnete posílat bez diakritiky taky dotazy a k sjednocení se moc nepřiblížíte, protože AdWords máte nadále s diakritikou.

Jestliže je váš web v jiném kódování a nemáte momentálně kapacity řešit přechod na transkripci UTF-8, zkuste na to jít bolestněji. Ručně odstraňte háčky a čárky ve všech názvech kampaní a sestav v AdWords i Skliku.

Další filtry v Google Analytics

V Google Analytics je platnost identifikace návštěvníka (platnost jeho cookie) 2 roky od poslední návštěvy serveru. Vracející se návštěvník, jehož poslední návštěva byla z Skliku před zapnutím autotaggingu, si ponese stále původní parametry, a to po dobu až 2 let. Proto se vyplatí vytvořit filtry, které různé renoncy ručního značkování z doby kamenné převedou na preferovaná značení.

Kampaňová označení převeďte na malá písmena

Typ filtru Vlastní>Malá písmena
Pole filtru Médium kampaně, Zdroj kampaně

Nahraďte médium ppc za cpc

Typ filtru Vlastní>Vyhledat a nahradit
Pole filtru Zdroj kampaně
Médium kampaně ^ppc$
Nahradit řetězec cpc

 Sjednoťe source pro Seznam skrze pokročilý vlastní filtr

Dimenze Hodnota Povinné
Pole A > Výpis A Zdroj kampaně
Ano
Pole B > Výpis B Ne
Výstup do > Konstruktor Zdroj kampaně seznam Ano

Mnohdy potřebujete vědět, jak si stojí jednotlivé sestavy a kampaně souhrnně za všechny reklamní systémy. Tak si to spočítejme. 1) Jednorázově zapnout autotagging v AdWords i Skliku. 2) Posílat si do Google Analytics název reklamní sestavy. 3) Nastavit v Analytics filtr, který Seznam PPC začne správně propisovat do Reklamních sestav. Trocha klikařiny, která přinese ovoce:Souhrnný přehled PPC kampaní a reklamních sestav

Jak značíte PPC kampaně? Jaký je váš osvědčený postup?

Související články

Zveřejněno 18.5.2015 v rubrice Analytika se štítky , , , , , .
velflova

Romana Velflová

Romanu baví webová analytika, co se koláčů a sloupců týče. Orientuje se taky ve vodách výkonnostního marketingu, protože alespoň zde vládne řád a jasná pravidla. Srdcem Krno, židlí Praha.

Google+ profil @chromanna velflova@medio.cz

Komentáře k článku

[1] Tomáš Kapler | 19. 5. 2015 v 11.26

Před pár lety jsem řešil ten problém s háčky a čárkami u jednoho webu, kde to nešlo řešit změnou kódování webu a tehdy jsem to vyřešil tak, že jsem příchozí keyword před odesláním GA „odháčkoval“. To teď asi u AdWords nejde, ale dokážu si představit, že je možné provést nějakou konverzi ze špatného kódování u těch ostatních zdrojů.

[2] Romana Velflová | 20. 5. 2015 v 11.34

Tomáši, shodneme se, že vymyslet „ideální“ řešení, které skloubí autotagging a háčky, nejde. Vždycky za každým nápadem je takové to „no jo, ALE“. Já jsem si takto vyloučila už přepisování před i po odeslání do GA. To první jde v případě automatického značkování jen u Skliku. To druhé by obnášelo desítky šílených filtrů přímo v nastavení GA na všechny myslitelné znaky. Takže pokud to někdy někdo vymyslíte, určitě si to nenechávejte pro sebe.

[3] Lukáš Krejča | 21. 5. 2015 v 9.15

Určitě super postup, děkuju, že jste jej v Mediu konečně sepsali :-) jen jedna věc mi vrtá hlavou – kromě nějakého klientského reportu jako PPCkař moc nepotřebuju vidět sestavy v AdWords a Skliku dohromady. Takže by mi dávalo smysl oddělovat si sestavy z Skliku například přidáním „_Sklik“ za {adgroup} v autotaggingu. Ale tak nějak tuším, že bude lepší tohle řešit přes primární / sekundární dimenze než to takto komplikovat… Tolik má krátká úvaha :-)