Firmy.cz se probouzejí ze spánku

Nejvýznamnější český katalog Firmy.cz mění od 1. dubna 2014 podobu i obchodní model. Katalogový zápis bude zdarma. Řazení ve výpisu bude výstupem každodenní aukce. Již nyní lze testovat beta verzi. Následující článek vás provede všemi chystanými změnami a pokusí se vyjasnit i řadu vyvstalých a dosud nezodpovězených otázek.

homepage - firmy beta

Webová prezentace Firmy.cz na dlouhou dobu zamrzla v čase. Od 1. dubna 2014 ale přechází na nový model výkladní skříně. Jak budou nové Firmy.cz vypadat je pěkně shrnuto v oficiálním videu. Nový katalog bude do funkcionalit ořezanější, ale pro správu o to jednodušší. Zápis si budou moci spravovat samotné inzerující firmy bez pomoci „katalogových specialistů“. Na pozadí všech změn stojí nový obchodní model. Firemní zápis bude zdarma. Inzerce v katalogu bude postavena na aukci.

To nové v nových firmách

Používání katalogu nikdy nebylo tak sexy. To máte autodetekci lokality prohlížejícího návštěvníka, mapové hledání, možnost přidávat firmy do oblíbených, vkládání recenzí provozovny. Nadějeplný je jednoznačně koncept případného propojení hodnocení Zboží.cz a recenzí Firmy.cz. Mňami! Vyhledávání bude doplněno o filtry vytvořené podle specifik jednotlivých kategorií (např. možnost platby kartou, osobní odběr, otevírací doba, nekuřácká zóna). Filtry se automaticky generují s ohledem na relevanci k oboru podnikání. Jsou ale následně ručně korigovány administrátory systému. Nedává totiž například smysl filtrovat mateřské školky podle toho, zda disponují dětským koutkem. Do vzdáleného budoucna se také počítá se strojovým doplňováním relevantních klíčových slov do zápisu přímo z webových stránek firmy. Určitě je záhodno pravidelně procházet administraci a vyplňovat průběžně přidávané parametry filtrů pro jednotlivé sekce. Z výsledků vyhledávání zmizí logo společnosti. Dominantním prvkem při zobrazování výsledků bude fotografie provozovny, která v případě e‑shopů bude povinnou součástí registrace pobočky. Schválně – kolik znáte e-shopů s reprezentativní provozovnou. Povinnost fotky je jako zvolání „Máme to tu hnusné, právě proto u nás nakupujte online“. Naštěstí s nefotogenicitou poboček Firmy.cz počítají a mají nachystaný barvitý repertoár výjimek napříč různými kategoriemi. Pro celou kategorii online obchodů bude defaultně nastaven screenshot webu. Vedle fotky oprýskané provozovny bude dále možné použít i fotografii recepce firmy nebo fotografii polepeného služebního vozidla. filtry - firmy beta Zápisy si budou spravovat samotné firmy bez pomoci agentur. Přibyla možnost vkládat tzv. akční nabídky. V administraci nahrajete obrázek (denní menu restaurace, akční leták), nastavíte omezenou platnost, vložíte popisek akce. Se stiskem „Uložit“ se nabídka projeví okamžitě v zápise. Výsledky jsou ve výpise zvýrazněné nálepkou Akce. Například my v rámci nabídky našich školení si do svého profilu Medio Akademie vkládáme screenshot nejbližšího nenaplněného školení. V zápise se nadále budou zobrazovat Partneři (např. certifikát APEK). Stále bude možné propojovat Sklik inzeráty s pobočkou registrovanou na dané IČO na Firmy.cz. V agregovaných nabídkách Zboží.cz přebírá logo z databáze Firmy.cz. Ve výsledcích Seznam vyhledávání přibyl hint, ve kterém se zobrazují první tři firmy z výsledků vyhledávání pro daný obor v rámci katalogu Firmy.cz. Tento hint se v čase bude posouvat nahoru a dolů podle relevantnosti na dotaz a konečného využívání. Denně se zobrazí jednotky miliónů hintů.

Firemní zápisy se budou zobrazovat napříč spektrem služeb Seznamu. Narazíte na ně ve firemním katalogu dle vašich nastavení. Ovlivnit můžete, v jakých kategoriích budete zařazeni, nebo na jaká klíčová slova budete zobrazováni. Zápisy se objeví ve vyhledávači Seznamu (ve zmiňovaném hintu), nebo na Mapy.cz. Které z těchto míst zobrazení oslovuje největší část publika? To zodpoví chystané statistiky návštěvnosti v administraci.

Co se týká webové analytiky a zejména návaznosti na Google Analytics, Firmy.cz připravují generátor UTM značek. Díky němu bude možné do cílové URL vkládat pomocí wildcardů některé hodnoty (např. místo zobrazení, nebo typ kampaň, zda je placená, či neplacená). Bude na vašem zvážení, zda to pro vás bude mít smysl.

Seznam momentálně usilovně pracuje i na mobilní verzi katalogu.

Být vidět něco stojí

Samotný firemní zápis bude zdarma. Firmu budete moci zařadit do všech kategorií, které odpovídají vašemu oboru podnikání.

Platit budete až za pořadí ve výpisu kategorie. Zapomeňte na pé-pé-céčka, hit sezóny bude PPD (Pay-Per-Day). Inzerce v katalogu Firmy.cz bude postavena na aukci na denní bázi.

Provozovny na prvních třech příčkách se budou zobrazovat i v samotném Seznam.cz vyhledávání. Pokud má firma na daný den zaplacenou inzerci, její provozovna bude zviditelněná také na Mapy.cz.

Aukce se uzavře každý den vždy ve 22.00. Princip aukcí vyžaduje pravidelnou kontrolu a aktualizaci nastavených cen. Budete si ale moci nastavit, aby vám na e-mail bylo zasláno upozornění v případě výraznějšího propadu zápisu.

Cena, kterou nakonec ve skutečnosti zaplatíte, je ovlivněna nejbližším konkurentem. Vždy zaplatíte o 1 Kč více, než kolik nabídl konkurent bezprostředně pod vámi. Minimální výše bidu na den je 10 Kč. Pro zobrazení na konkrétní klíčové slovo bude vyžadována relevance popisu a jména firmy nebo URL adresy. Součástí vah algoritmu bude i popularita (vznešené označení pro míru prokliku).

V případě nerozhodných výsledků aukce vyhrává inzerent s historicky vyšší bonitou, tedy vyššími souhrnnými útratami u Seznamu za poslední rok.

Bonita´s not dead!

Sbohem a šáteček

Zmizí současné propojení se Zboží.cz v podobě sekce „Naše zboží“ v zápisech e-shopů. Připomeňme, že dosud si internetové obchody s placeným zápisem mohly v posílaném XML feedu určit skrze parametr FIRMY_CZ, které položky chtějí v detailu zápisu zobrazovat.

Prvek, který nám doposud výrazně pomáhal v nalezitelnosti našich školení ve fulltextovém vyhledávání na Firmy.cz, byly aktuální nabídky. I ty se brzy stanou bohužel minulostí.

Očištěný vzhled nesnese žádný reklamní prostor. Zmizí tak i všechny Sklikové plochy, končí tedy i cílení PPC kampaní na fulltext firmy.cz.

Doporučení

  1. Máte-li firemní zápis, nic vám nebrání už dnes testovat beta verzi.
  2. Pokud jste měli dosud neplacený zápis, v administraci na beta.firmy.cz si profil doplňte o logo a více fotografií.
  3. Dejte svou provozovnu do pucu a vyfoťte jí několik atraktivních profilovek. Pokud jste živnostník s úřadovnou v paneláku, zkuste se přestěhovat.
  4. S fotkami experimentujte. Bude proklikávanější fotografie domu, náhled recepce, obrandované auto, nebo jen screenshot webu?
  5. Registrujte se do všech myslitelných relevantních kategorií. Rozhodněte, které dvě až tři kategorie jsou pro vás nejzásadnější. Pro ty následně využijete placenou kampaň.
  6. Ujasněte si, jak budete pracovat s recenzemi provozovny.
  7. Zvažte využitelnost akčních nabídek pro váš případ.
  8. Pravidelně procházejte administraci a vyplňujte průběžně přidávané parametry filtrů.
  9. Nemudrujte dlouho nad tím, kolik jste ochotni denně nabídnout. Experimentujte a vyhodnocujte.
  10. Buďte ve střehu. Nové Firmy.cz se průběžně ladí a doplňují. Co platí v tomto článku dnes, zítra může být jinak. A nejen proto se vyplatí sledovat nove.firmy.cz.

Související odkazy

Zveřejněno 4.3.2014 v rubrice Internetový marketing se štítky , .
velflova

Romana Velflová

Romanu baví webová analytika, co se koláčů a sloupců týče. Orientuje se taky ve vodách výkonnostního marketingu, protože alespoň zde vládne řád a jasná pravidla. Srdcem Krno, židlí Praha.

Google+ profil @chromanna velflova@medio.cz

Komentáře k článku

[1] Erik Webr | 4. 3. 2014 v 14.51

„Zmizí tak i všechny Sklikové plochy, končí tedy i cílení PPC kampaní na fulltext firmy.cz.“

Tak doufám, že čísla v nástroji pro návrh klíčových slov nebudou ovlivněna vyhledáváním na Firmy.cz, tak jak je to nyní.

[2] Jirka Chomát | 4. 3. 2014 v 15.34

[1] Eriku, až zmizí Sklik z vyhledávání na Firmy.cz, tak se přestanou započítávat statistiky do našeho nástroje pro návrh klíčových slov.

[3] Pavel Ungr | 4. 3. 2014 v 22.09

Romano, díky za inspirativní článek. Byl pro mne inspirativní natolik, že jsem sepsal vlastní krátký pohled na nové Firmy.cz, ale čistě z pohledu SEO http://blog.bloxxter.cz/nove-firmy-cz-seo/. Snad bude přínosem.