Mockování v PHPUnit

Při automatizovaném testování kódu své aplikace narazíte dříve či později na potřebu nahrazování některých skutečných tříd takzvanými mock objekty. Naše prezentace shrnuje, co vlastně mocky jsou, proč jsou potřeba a jak se s nimi pracuje v testovém frameworku PHPUnit.

Zveřejněno 14.3.2011 v rubrice Programování a vývoj se štítky , , , , , .
novotny

Václav Novotný

Vašek má mnohaleté zkušenosti s vývojem webových aplikací. Několik let pracoval ve firmě Jyxo, v týmu programující reklamní systém. Zajímá se o dlouhodobě osvědčené postupy v programování a nejvíce ho baví práce s velkými objemy dat.

Google+ profil novotny@medio.cz

Komentáře k článku

[1] Jakub Tesárek | 15. 7. 2011 v 8.20

Musím přiznat, že mě tahle prezentace moc nezaujala. Tedy, souhlasím s obsahem, nicméně byl poněkud chudý. Chápu že jsou to nejspíš jen slidy k prezentaci ke které patřil ještě mluvený text. Ten by to možná chtělo přiložit protože takhle v článku není nic, co bych si nemohl přečíst na stovkách dalších míst.

Čekal jsem spíš pokročilejší problematiku, například jak si při unittestovaní rozumně poradit se singletonem nebo právě to, jak testovat právě práci s externími zdroji.

PS: Váslav Novotný o sobě píše, že rád pracuje s velkými objemy dat. Já osobně se v tom taky vyžívám. Crawling je moje velké hobby. Bylo by možná zajímavější, než nicneříkající článek, připravit něco z jeho domény. Práce s velkými objemy dat má svá zajímavá úskalí a moc zasvěcených a kvalitních článků o tom není.

PPS: To je velmi zajímavý antispamový filter. Políčko nikde a bez firebugu bych ten komentář neposlal, (pak mě ještě napadlo, že stačí disablovat javaskript) :-) Testování, testování, testování

[2] Václav Novotný | 19. 7. 2011 v 10.56

Děkuji za reakci.

Ano, prezentace je opravdu jednoduchá, byl k ní slovní doprovod, který bohužel není zaznamenán. Nicméně šlo o úvod do mockování pomocí PHPUnit, takže se zde pokročilá problematika nevyskytuje. Možná v budoucnu napíše někdo z nás něco pokročilejšího.

PS: Dobrý nápad. Aktuálně v Mediu pracujeme na několika projektech, které již pracují s většími objemy dat, takže máme z čeho čerpat.